Συχνές Ερωτήσεις

Μόνωση ταράτσας ονομάζεται οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται επάνω στην ταράτσα για σταματήσει ή να μειώσει, ανάλογα με την περίπτωση, την υγρασία, τη ζέστη, το κρύο και τον ήχο.

Στεγανοποίηση είναι η εφαρμογή συγκεκριμένων υλικών επάνω στην ταράτσα με στόχο να σταματήσει η διείσδυση της υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού.

Θερμομόνωση είναι η μόνωση της ταράτσα, των τοίχων ή της πιλοτής από το κρύο και τη ζέστη.

Όλες οι εποχές είναι κατάλληλες, αλλά ανάλογα με τη μόνωση που θα επιλέξω, χρειάζεται να έχουμε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς βροχή.

Το κόστος της μόνωσης εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος της μόνωσης που θα επιλέξουμε, τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, η ποιότητα της εργασίας και άλλες παρόμοιες παραμέτρους.

Εμείς προτείνουμε το κατάλληλο στεγανωτικό ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχει ο πελάτης και το είδος της επιφάνειας που θέλει να μονώσει. Η στεγανοποίηση μπορεί να γίνει με πολλές μεθόδους, απλά κάποιες αντέχουν περισσότερο στο χρόνο, άλλες περισσότερο σε μηχανικές καταπονήσεις, και κάποιες συνδυάζουν και τα δυο στοιχεία μαζί.

Αυτό γίνεται με την βοήθεια τη δική μας. Εσείς μας λέτε το πρόβλημα σας και εμείς σας προτείνουμε κάποιες λύσεις από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε εκείνη που θα εφαρμόσετε. Ο στόχος μας είναι να κατανοήσετε όλες τις προτεινόμενες λύσεις πριν κάνετε την τελική σας επιλογή.

Εδώ αντιμετωπίζουμε σημαντικό πρόβλημα υγροποίησης των υδρατμών. Αυτές οι περιπτώσεις χρειάζονται θερμομόνωση για να λυθούν. Οι σταγόνες νερού που στάζουν δεν είναι απαραίτητα υγρασία, αλλά ο εσωτερικός αέρας βρίσκει παγωμένη επιφάνεια και υγροποιείται (όπως γίνεται το καλοκαίρι όταν βάλουμε ένα παγωμένο ρόφημα σε γυάλινο ποτήρι και το αφήσουμε για λίγη ώρα έξω στη ζέστη, παρατηρούμε ότι το ποτήρι υγραίνεται από την εξωτερική του μεριά). Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο παρατηρείται και στην περίπτωση των τοίχων, δαπέδων και ταρατσών που δεν έχουν θερμομόνωση.

Αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν οφείλεται στο ασφαλτόπανο (ασφαλτική μεμβράνη) αλλά στην εφαρμογή του. Το ασφαλτόπανο, όπως και τα περισσότερα στεγανωτικά υλικά, κάνουν στεγανοποίηση όταν εφαρμοστούν σωστά. Η λανθασμένη εφαρμογή κάνει ένα άριστο υλικό να αποτύχει.

Συνήθως η κιτρινίλα στο ταβάνι και η παρουσία χνουδιού υποδηλώνουν την ύπαρξη υγρασίας. Πρέπει να γίνει στεγανοποίηση στο χώρο που βρίσκεται πάνω από τις κιτρινίλες.

Όταν η υγρασία προέρχεται από την ταράτσα η οποία δεν έχει καθόλου μόνωση, είναι πιο εύκολο να επισκευαστεί μόνο ένα τμήμα της. Πάλι όμως τα αποτελέσματα δεν είναι εγγυημένα. Αν η ταράτσα από επάνω έχει ήδη κάποιου είδους μόνωση τότε είναι ακόμη πιο δύσκολο να γίνει τοπικά κάποια επισκευή. Αυτό γιατί το νερό «ταξιδεύει» κάτω από τη μόνωση και μπορεί να έρχεται από σημείο που τελικά δεν θα στεγανοποιήσουμε. Ο σωστός τρόπος είναι να γίνεται επισκευή σε ολόκληρη την επιφάνεια και όχι τμηματικά.

Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται συνήθως σε κατοικίες του 1ου ορόφου οι οποίες από κάτω έχουν πυλωτή ή καταστήματα – αποθήκες που δεν θερμαίνονται και που δεν έχουν καθόλου θερμομόνωση στην οροφή τους. Συνεπώς, η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η θερμομόνωση στην οροφή της πιλοτής ή των καταστημάτων που υπάρχουν.

Συνήθως αυτό συμβαίνει στις παλιότερες ντουλάπες που είναι χτισμένες στους τοίχους και έχουν απλά ξύλινο πλαίσιο μπροστά μαζί με τις πόρτες. Ο τοίχος στο πίσω μέρος της ντουλάπας δεν έχει θερμομόνωση. Η διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό της ντουλάπας και στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού δημιουργεί υγρασία στην ντουλάπα, η οποία δεν αερίζεται και δημιουργεί τη μούχλα. Πρέπει να κάνουμε κάποιου είδους θερμομόνωση εσωτερικά της ντουλάπας για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Όταν δεν έχουμε κάποιου είδους στεγανοποίηση υπάρχει το ενδεχόμενο η υγρασία να περάσει από το μπετό ή τα τούβλα και να αρχίσει να σκάει το χρώμα με το οποίο είναι βαμμένη η ζαρντινιέρα.